Yurdu etkisi altına alan elverişsiz hava şartları, uçak seferlerini de engelledi. Hafta içindeki başta THY olmak üzere yerli ve yabancı havayolu şirketlerinin 400'ün üzerinde uçuşu iptal edilirken, düzenlenen seferler ise uzun süreli rötarlarla gerçekleştirilebildi.
Yolcular, otellerde yer bulunmayınca havalimanlarındaki salonlarda yatmak zorunda kaldı. Bank, sandalye veya yerde yatarak uçuş saatini bekleyenlerin yanı sıra en büyük sıkıntıyı çocuklu aileler, yaşlılar ve hastalar yaşadı.
Mağduriyetlerinin karşılanması amacıyla tazminat almak için şikayette bulunanlar ise bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı. Çünkü havayolu şirketleri, ‘mücbir sebep' olarak gösterilen kar yağışında yaşanan iptal ve gecikmeler nedeniyle tazminat ödemekten muaf tutuluyor. Şirketler, bu gibi durumlarda yolculara ‘ikram, transfer ve konaklama' gibi hizmetler sunuyor.
Havayolu şirketleri, “elverişsiz hava koşulları (sis, kar, fırtına, buzlanma gibi), değişken politik durumlar, beklenmedik güvenlik ve emniyet zaafları ile sınırlamaları, grevler, havalimanı sorunları, hava trafiği sınırlamaları, bagaj, yolcu, uçak ve havalimanını içeren istisnai güvenlik tedbirleri” gibi gerekçelerle uçuşların iptal edilmesi veya geciktirilmesinde yolculara tazminat ödemiyor. Ancak şirketler bu gibi durumlarda da mağduriyetin giderilmesi amacıyla yolcuların yiyecek, transfer ve konaklama ihtiyaçlarını karşılıyor. Yolcular, iptal edilen uçuşlarını ise sunulan alternatif günlerde herhangi bir ücret ödemeksizin gerçekleştirebiliyor. Hatta bazı şirketler, yolcuları yine ek ücret almadan diğer havayolları ile uçuruyor.
KIŞ ÇİLESİ MARTA KADAR
Yetkililer kar, şiddetli fırtına ve sis gibi olumsuz hava şartlarının mart sonuna kadar yaşanacağı uyarısında bulunuyor. Bu yüzden, yolcuların havalimanına gelmeden önce mutlaka şirketlerin internet sitelerinden uçuş iptalleri konusundaki duyurularını takip etmeleri isteniyor. Ayrıca, fazladan satılan biletler konusunda mağduriyet yaşanmaması için internet üzerinden on line check-in yaptırılması ve havalimanına mümkün olduğunca erken gidilmesi tavsiye ediliyor.
HAKKINIZI ARAYIN!
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) de, mağduriyet yaşayan yolcuların haklarını aramaları konusunda sık sık uyarıyor. Kurum son yayınladığı genelgeyle, uçaklardaki teknik arıza ve operasyonel nedenlerin olağanüstü hal (mücbir sebep) olarak kabul edilmeyeceğini duyurdu. Genelgeye göre uçakta 2 saat ve üzeri bekletilen yolculara hizmet sunulması gerekiyor. Yolcuların, tarife değişikliğinden 2 haftadan daha az sürede haberdar edilmesi halinde ise bu durum uçuş iptali başlığı altında değerlendiriliyor ve iptal hükümleri uygulanarak yolcu mağduriyetinin havayolu şirketleri tarafından karşılanması gerekiyor. Ayrıca uçuş iptali halinde yolculara önerilen güzergâh değişikliğinin, gün kısıtlaması olmadan, boş koltuk durumu dikkate alınarak, yolcunun uygun göreceği tarihe ücret tahsil edilmeksizin yapılacağına dikkat çekiliyor.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder